home
wat
aanbod
contact
klanten
vriend
vrijwilligers
Actueel
Op deze pagina kunt u lezen wat er momenteel aan groente te koop is, welke eventuele evenementen er gepland staan en welk ander nieuws er over ons project is.Gevraagd
Dit is een nieuwe rubriek op deze pagina. Op deze plek vragen wij naar spullen die we op het veld kunnen gebruiken.

- in redelijk tot goede staat verkerend (tuin)gereedschap: heeft u nog (tuin)gereedschap waar u niks mee(r) (mee) doet? In overleg komen wij het graag ophalen.
- tonkinstokken in alle lengtes.
- fietswielen: heeft u nog een oude fiets met lekke banden? Geen probleem! Wij kunnen de wielen gebruiken om een bonen-klimrek mee te maken.
- ijzeren buizen : diameter minimaal 3 cm en echt ijzer anders kunnen we geen fietswiel eraan laten lassen.
- vers gemaaid (gazon)gras: brengen of halen? Laat het ons weten.
- vrijwilligers

Voor meer info: zie de "contact"pagina.Momenteel zijn de volgende groenten verkrijgbaar: groene bonen, boterbonen, Royal Burgundy bonen (die zijn paars), diverse pompoensoorten (oranje pompoentje Fiktor, Patisson 'UFO', Turkse Muts, die zowel gegeten als voor de sier te gebruiken is), Amsterdamse snij- en krulpeterselie, selderij, uien, aardappelen, worteltjes, rode, gele en Chioggia bietjes, snijbiet (Bright Colours, Golden Sunrise, Costa Bianca), courgettes (geel, groen, groen gestreept), delicatesse witte en blauwe koolrabi, nog wat sla, nog enkele snack-augurkjes frisse kleine gele komkomertjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, bladbroccoli, pepers.De afgelopen maanden zijn we het (kleine) vrijwilligersteam zó druk geweest op het SLBmsp-terrein dat de informatieverstrekking op de site erbij in schoot. Onze excuses hiervoor. Vanaf nu, halverweg 2016, willen we u in ieder geval wekelijks op de hoogte brengen én houden. Sinds eind 2015, begin van 2016, zijn we achter de schermen druk bezig geweest met alle voorbereidende werkzaamheden. Teeltplan, reparatie/ herstelling & onderhoud, bestellen van (biologisch)zaaigoed, voorzaaien, vergaderen noem maar op.

Vanaf februari werd er bij de vrijwilligers thuis,de vensterbaken stonden vol,verschillende groenten van zaad tot plantje voorgekweekt.

Begin april stonden de zaailingen klaar op het terrein, in de keet, om na het weekend te worden geplant... Helaas waren ze op maandag allemaal weg. Evenals een grote hoeveelheid hout een week later.
Terug bij af maar niet bij de pakken neer. Opnieuw gezaaid en groot 'getrokken': tomaten; pepers, pompoenen; courgettes; andijvie, noem maar op.

Boer Peter zette 9 rijen aardappelen. Challenger: een bloemige aardappel ook geschikt voor frietjes! Van boer Peter kregen we ook plantuitjes waarvan er nu 4 rijen van ± 50 meter staan.

2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Het jaar van de Peul'. Voor meer informatie: http://iyp2016.org of google op het jaar van de peulen 2016.
In het kader daarvan hebben we besloten om naast de 'gewone' peulen/bonen zoals sperziebonen, peultjes en tuinbonen een flink aantal onbekende soorten te planten.
Dus niet alleen de bekende sperzie- en tuinboon maar daarnaast ook heel veel verschillende droog-dop-en stokbonen. Jing en jangbonen, Royal Burgundy, Red Swann, Rattlesnake Snap, Scarlet Emperor, om een paar te noemen.

Naast de rode bietjes hebben we nu ook gele bietjes en Chioggia (2 kleuren) bietjes gezaaid. Nieuw zijn ook de pastinaken, schorseneren, paarse spruit (naast gewone spruit) de bladbroccoli, palmkool, blauwe koolrabi, koolraap, romanesco(bloemkool) rode boerenkool (ook gewone boerenkool) en... en... kom eens langs!

Na de storm van de 23ste juni zagen we somber in. Tomaten geknakt, venkel & pompoen evenals een deel van de courgettes, bonen, peterselie en tuinbonen konden we als verloren beschouwen... MAAR dankzij een sponsor staan er bijvoorbeeld toch weer enkele soorten tomaten, peper, paprika & koolgewassen!
Eind juni hebben we ook meteen (voor de derde keer!) nieuwe komkommers en augurken geplant en de week erna kwamen daar verschillende soorten pompoenen & courgettes bij.

Ondanks dat het allemaal wat later dan normaal is, worden er toch nog o.a. nieuwe (stok)bonen, spinazie & venkel gezaaid.

Dit alles betekent echter ook dat er op dit moment nog niets te koop is. Maar dat mag u er niet van weerhouden om eens langs te komen. Als de poort open is, zijn we op het land. Loop eens binnen en laat u verrassen door de verscheidenheid aan gewassen en de bloeiende (groenbemester) Lupine!
We houden u vanaf nu wekelijks op de hoogte: via deze website of via een informatiebord aan de poort.

Heeft u nog vragen en of opmerkingen? Interesse om mee te helpen? Verstand van composthopen? Werken met een zeis? Heeft u een recept dat u met ons wilt delen?
Kom langs of kijk op de Contactpagina voor het mailadres en het telefoonnummer.Dit is de nieuwe waardebon voor vrienden:

Wij zijn continu hard op zoek naar mensen die willen meewerken op ons veld !!!
U hoeft daartoe niet in MSP of zelfs in Heerlen te wonen.
Voor info over het werk en wat je daarvoor krijgt, zie de pagina "vrijwilligers" of raadpleeg de "contact"-pagina.Begin zomer 2015 hebben wij via Joep van Wijk, projectleider fysieke projecten MSP van de Gemeente Heerlen, onderstaande schaftwagen gekregen. Dank je wel, Joep!
Het zal een project op zich worden, want er moet een en ander aan gebeuren, voordat wij de wagen als onderkomen, bij met name regen en kou, zullen kunnen gebruiken. Maar ook hier schoot Joep ons te hulp. Hij heeft het nodige hout aangeleverd om dat project te kunnen uitvoeren.
Handige vrijwillige handen die aan dat restauratieproject zouden willen meewerken, zijn van harte welkom!

Op zaterdag 27 juni, heeft een aantal "kabouters" van een scoutinggroep alvast de buitenkant van de wagen beschilderd. Zoals u ziet, is dat een succes geworden. Wij willen die creatieve kinderen en hun begeleiders daarvoor hartelijk danken!Het pad tussen de ingang van ons terrein en het veld is sinds het voorjaar van 2015 volledig belegd met houtsnippers, waardoor het veld voor iedereen comfortabel bereikbaar is geworden. De houtsnippers zijn afkomstig van een van onze sponsors: Algemene Bomendienst Limburg B.V. te Palemig.